www.basjkirhast.se - en sida om basjkirhästen


Fakta om rasen, egen uppfödning och försäljning av basjkirhästar

Hem

Varför?

Historik

I Basjkirien

Användning

Egenskaper

I Sverige

                                  

Basjkirhästen i Sverige

 

De svenska basjkirhästarna

Basjkirhästar importerades till Sverige första gången 1993. I nuläget finns det mellan 300 och 400 individer av rasen i vårt land.

Det pågår för närvarande ingen import av basjkirhästar från Ryssland, utan det tillskott vi nu får till det svenska basjkirbeståndet kommer ur egen avel. Det föds bara ca 5 - 10 basjkirföl i Sverige varje år och det finns 4 avelsvärderade basjkirhingstar i vårt land. 

Basjkirhästen är mycket allsidig. Fler och fler basjkirhästägare upptäcker att basjkirhästen lämpar sig bra för många olika discipliner, såsom westernridning, klassisk dressyr, hoppning, körning mm. I Sverige fyller många basjkirhästar en funktion som familje- och allroundhäst. Den är perfekt för fritidsryttaren och blir ofta en kompis för livet. Förhållandet mellan en basjkirhäst och dess ryttare tenderar inte sällan att växa sig starkt och familjärt, på grund av rasens egenskaper att vara lugn, klok och lojal.

Det trevliga temperamentet gör det också lättare för en nybörjare att bli hästägare.

Rasen vinner mer och mer popularitet i Sverige, men är fortfarande okänd för många. Eftersom den är ganska ny i landet, har den ännu inte synts så mycket i ridsportsammanhang. Basjkirhästen är ändå en ras som kommer att kunna platsa i många av de olika hästsporter som finns i vårt land. Den är allsidig och högpresterande. Därför är det lätt att hitta en basjkirhäst som passar för de flesta inriktningar.

I Sverige är det vanligt att basjkirhästar är uppstallade på lösdriftsstall. Detta passar rasen bra, eftersom den får utrymme för sitt naturliga beteende. Ett liv i flock i stall med lösdriftssystem blir så nära det vilda man kan komma i den svenska hästhållningen. Detta hindrar förstås inte att traditionell uppstallning i box med daglig utevistelse också kan användas och passar utmärkt för rasen om man föredrar det.

Lösdrift och utestallar kan underlätta för hästallergiker, då de slipper utsätta sig för den vanliga stallmiljön. Lösdriften är även lite bekvämare för hästägaren, men naturligtvis behöver basjkirhästen foder av god kvalitet, tillgång till rent vatten, vindskydd i hagen, hovvård, vaccinationer och veterinärvård precis som andra hästar.

Svenska Basjkirhästföreningen

Besök Svenska Basjkirhästföreningens hemsida och stöd dess arbete genom att bli medlem. Föreningen verkar för en seriös och renrasig avel av basjkirhästar i Sverige och för att sprida kunskap om rasen.

Basjkirhästar på Facebook!

Gå med i Facebookgruppen Basjkirhästar. Där träffas vi och snackar basjkirhäst varje dag!

www.basjkirhast.se - en sida om basjkirhästen © Lisa Sterneland 2010